14 Ekim 2017 Cumartesi

Karmin (E120) Nedir? E120 Helal Mi? Karmin İçeren Gıdalar



Karmin e120

            Bilinçli gıda tüketimi son yılların en popüler konusu haline gelmiştir. Yaşam kalitesi artarken insan ömrünün uzadığı da bilinen bir gerçektir. Birçok hastalıkla mücadele eden vücudumuzun savunma mekanizması güçlendirilerek doğal korunma sağlanabilir mi? Karmin (e120) nedir?

            1- Doğal kaynaklı ve kırmızı renk veren bir madde olan Karmin halk arasında bilinen adıyla e120, gün geçtikçe bilinçlenen tüketiciler tarafından mercek altına alınmıştır. E120; karminik asit, proteinler ve çeşitli tuzlardan oluşur.

            2- Karmin (e120) içeren gıdalar halk arasında merak edilirken bu katkı maddesiyle ilgili basında yer alan en yanlış bilgi üretim sistemi hakkında oluşmuştur. Karmin hakkında söylenen böcek kanı veya böcek dışkısı gibi bilgiler tamamen hayal ürünüdür. Cochinela isimli kaktüsler üzerinde yaşayan asalak bir böcek türünün diğer canlılardan korunmak amacıyla salgıladığı asidin elde edilmesiyle ortaya çıkan katkı maddesi böceğin kendisi ya da zararlı bir türevi değildir.

 Karminin (E 120)Kullanım Alanları Nelerdir?

            Keşfi çok eskilere 15.yüzyıla dayanan karmin, bulunduğu yıllardan itibaren gıdadan tekstile ve kozmetiğe kadar farklı alanlarda güvenle kullanılmıştır. Bu süreç içerisinde karmin (e120) helal mi sorusu gündeme taşınmaktadır. Dini konularda hüküm veren alim ve ulemaların yaptığı açıklamalara bakıldığında; dini açıdan temiz kabul edilen kaktüs bitkisi üzerinde yetişen böceklerin de kabul göreceği görüşü kabul edilmiştir. Bu nedenle karmin maddesinin helal olduğu da net bir şekilde söylenebilir.

            1- Doğal renklendirici içeren kozmetik ürünleri ve rujların, buna ek olarak kırmızı ve tonlarında renge sahip olan tekstil ürünlerinde de bulunan e120, gıda sektöründe de renklendirici olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.

            2- Kozmetik sektöründe saç ve cilt bakım ürünlerinin yanı sıra pudra, allık ve rujlarda da bulunan ürün uzun süreli kullanımlarda da istenen kırmızı tonun verilmesine katkı sağlamaktadır.

            3- pH ve ısı değişiminden etkilenmeyen, ışığa maruz kaldığı süre boyunca da bozulmayan tek doğal renklendirici tanımı karmin (e120) nedir sorusuna verilecek en doğru cevaptır. Gıda sektöründe tüketicinin beklediği kaliteyi hedefleyen üreticiler bu madde üzerindeki araştırma ve incelemelerini halen sürdürmekte ve kullanım koşullarını düzenli olarak güncellemektedir.

            4- Kırmızı tonlarını verecek farklı gıda takviyeleri olmasına karşılık bu maddeler, ışığa maruz kaldıkça doğallığını ve renk etkisini kaybetmektedir. Örnek vermek gerekirse; çilekli sütte elde edilmek istenen doğala yakın renk ve görüntünün karmin dışındaki maddelerle sağlanması halinde ürün zaman içinde kahverengiye dönüşecek ve bu da tüketici gözünde kabul görmeyecektir.

 Karmin İçeren Gıdalar Hangileridir?

            Karmin hakkında ön bilgilere ulaştıktan sonra karmin (e120) içeren gıdalar hakkında da bilgi sahibi olunabilir. E120 kodla tanınan maddenin ülkemizde kullanıldığı alanlar arasında;

  1.  * Domates sosu ve salça,
  2.  * Şarküteri ürünleri,
  3.  * Renkli şekerlemeler,
  4.  * Sakızlar,
  5.  * Kremalı bisküvi ve gofretler,
  6.  * Dondurmalar,
  7.  * Reçeller,
  8.  * Meyveli yoğurt ve sütler sayılabilir.


 Karmin Maddesinin Bilinen Zararı Var mıdır?

            Bilim insanları ve gıda mühendislerinin yaptığı araştırmalara bakıldığı zaman e120 maddesi hakkında herhangi bir toksik, kanserojen madde ve yan etkisi olduğu tespit edilememiştir.

            1- Bazı gıdalara karşı intöleransı olan bireylerde karmin içeren gıdaların hassasiyetle kullanılması önerilir. Buna karşılık son dönemlerde bazı markaların ürünlerinde "Karmin içermez" ibaresine yer vermesi halk arasında tedirginliklere yol açmıştır.

            2- Halk arasında yaygın olan Karmin (e120) helal mi sorusunun cevabı hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte genel görüş ve tavsiyelere dayandırılarak yapılan açıklamalar gündemde yer almaktadır.

            3- Ürünün bir böcekten elde ediliyor olmasının İslami açıdan sakıncaları hakkında fikir edinmek isteyen tüketiciler için yapılan açıklamalar, insan sağlığına zararlı olmayan şeylerin tüketilmesinde herhangi bir sakınca görülmemesi yönündedir. 

0 yorum: